Eigen kracht waar het kan.
Begeleiding waar het nodig is.
Levenskwaliteit als resultaat.

Aankomende activiteit
Er zijn geen activiteiten gepland.

Regenboogdagen in Enschede en Hengelo: 11-14 oktober


In Hengelo is anders is ook gewoon!

Klik op deze link voor het volledige programma in Hengelo: www.hengelo.nl/comingoutweekhengelo

Tentoonstelling in de HeArtGallery:  

Wat vrouw? Wat man? Mens!

Kijk eens genderneutraal: maak geen onderscheid tussen de seksen. 

HeArtGallery, Drienerstraat 35 van 12 - 25 okt. 2018.

Waarom denken we in hokjes: zwart-wit, man-vrouw: zonder nuances? De tentoonstelling: Wat vrouw? Wat man? Mens! van Frans Eppink laat de bezoeker uit de eigen culturele comfortzone stappen en over gendergrenzen heen kijken. 

Tussen de ideaalbeelden van de meest vrouwelijke vrouw en de meest stoere mannelijke man bestaat een grote variŽteit. Daarmee kun je nuanceren en mixen. Ieder mens heeft immers een mannelijke en een vrouwelijke kant.

Ieder mens heeft een eigen gender. Wat vrouw? Wat man? Mens! maakt je los van stereotype genderbeelden en laat de uniciteit van ieder mens naar voren komen. 

Voor verdere info: www.heartgallery.info en deze flyer.

Nieuws van Platform Kerk en Dorp

Een parochiaan verzuchtte: we hebben met elkaar een mooie oogstviering gehad in de kerk, goed voorbereid door vele vrijwilligers. En nou lees ik in de krant dat onze bisschop alleen maar denkt aan het sluiten van kerken.

Daarmee zijn we direct aangekomen bij de vragen en zorgen van de parochianen: over de toekomst van de geloofsgemeenschap en van het kerkgebouw. Het zijn zorgen als:

∑        Hoe lang houden we het nog vol met zoveel tegenwind?

∑        We kunnen steeds moeilijker vrijwilligers vinden voor sommige (bestuurs-) taken! 

∑        Het lukt niet meer goed om mensen bij de gemeenschap betrokken te houden.

De vragen zijn heel verschillend, soms meer inhoudelijk, dan weer meer gericht op de (financiŽle) toekomst van de gebouwen. Zoals u weet zijn we als Platform Kerk en Dorp in Overijssel reeds lange tijd bezig met deze vragen over de toekomst.

Daarbij hebben we gemerkt dat er nog andere aspecten zijn, zoals samenwerking: 

a.      met de andere kerken: in de aandacht voor welzijn van mede-dorpsbewoners;

b.      met de andere organisaties die accommodaties en ruimtes beheren in het dorp;

Afstemming en soms ook samenwerking kan van doorslaggevende betekenis zijn voor een goede leefbaarheid en dus ook voor de toekomst van het dorp.

Er zijn dus vele redenen om vragen te stellen voor de toekomst. Uiteindelijk gaat het altijd over de vitaliteit van kerk en dorp. Dat is een breed terrein. U kunt daarbij (voor de kerk) denken aan onder meer deze criteria voor een vitale gemeenschap:

∑     Het aantal actieve vrijwilligers: zijn de besturen en werkgroepen op sterkte? Hoe gemakkelijk of moeilijk is het om nieuwe vws te vinden? Zijn er voldoende Ďjongere vrijwilligersí?

∑     De financiŽle situatie: is de jaarlijkse begroting gedekt, is er groot onderhoud nodig? Zijn de inkomsten afkomstig van kerkbijdragen of van pacht/huur etc.?

∑     Het kerkbezoek en de leeftijdsopbouw: welke vieringen worden goed dan wel slecht bezocht?

Wanneer u hier met elkaar over nadenkt zult u merken dat het uiteindelijk gaat om een visie op de toekomst: zowel voor de geloofsgemeenschap als voor het kerkgebouw. Belangrijk daarbij is de samenwerking met andere kerken, gemeenten en provincie. De toekomstvisie kunt u zelf ontwikkelen, wij kunnen u daarbij helpen. Neem daartoe maar contact met ons op, via ons mailadres: info@kerkendorp.nl


Het Platform Kerk en Dorp bestaat uit:

OVKK     Kor Pollema, Tom Jannink en Willemien Woestenenk

KCWO   Eddy Oude Wesselink

ProMO  Janny Wiltjer-Lusseveld

Logo van project Kerk en Dorp
Katholiek Centrum voor Welzijnsbevordering Overijssel (KCWO)
OK Facebook Twitter E-mail a a a

Agenda

Er zijn geen activiteiten gepland.